Rețete de Post și de Paște, gustoase și ușor de făcut. Workshop Zepter
Să recunoaștem, mulți dintre noi suntem pe fugă mai tot timpul, nu avem timp să mai gătim cum trebuie, dar parcă ne-am dori să facem și acasă mâncare bună măcar de sărbători. Ca să ne arate că putem găti rapid, bun și aspectuos - și de post și de Paște, Zepter ne-a invitat la începutul săptămânii (mai mulți jurnaliști și bloggeri culinari) la reprezentanța din Bulevardul Unirii să învățăm de la trainerii companiei câteva rețete, de la cele mai simple precum salata de vinete la preparate mai complexe, cel puțin în aparență - miel în cupolă cu mirodenii și legume, rață în sos de portocale, vită cu sos de ciuperci, mascarpone și ricotta. Bonus: oule vospite altfel, în hârtie creponată. Evident, trebuie să ai și vasele speciale în care alimentele se gătesc, așa cum spuneam, sănătos, în suc propriu fără adaosuri de lichide și care ușurează destul de mult treaba în bucătărie.
De exemplu, pentru simpla salată de vinete nu e nevoie decât de vinete, ceapă și o idee de ulei (da, fără sare ori alte adosuri). Vinetele se taie pe jumătate și se așază în vasul rece cu coaja pe bază. Sursa de căldură se dă la mediu până când acul indicator al termocontrolului ajunge la jumătatea zonei verzi. Se oprește și se mai lasă circa 10 minute cu capacul. Se scot vinetele, li se scoate miezul cu lingura și se lasă la scurs într-un vas strecurătoare. Se pun apoi scurse în recipientul de la Micsy, cu ceapă și ulei și se mixează cu multicuțitul.
Tot de post am mai avut de făcut paste cu legume, la fel de rapid de pregătit și gustoase. Ingrediente: o sticlă roșii pasate, un zuchini mic, ardei gras tricolor, capere, măsline negre, 200 g de ciuperci, 100 g. paste, 100 ml apă, niște busuoic și piper mozaic, 2 linguri ulei măsline. Toate (cu excepția uleiului și a mirodeniilor) se pun în vasul Zepter rece. Sursa de căldură se dă la mediu timp de 5 minute, după care se reduce la minimum și se păstrează timp de aproximativ 20 minute. La final se pune ulei, busuioc și piper proaspăt măcinat.
Dar să vedem și câteva feluri care merg de minune pe masa de Paște, iar mielul e cam nelipsit; noi l-am făcut cu multe legume, condimente și un pic de vin. Dacă nu mâncați miel și vă doriți ceva mai ușor, dar și de impresionat musafirii, o idee ar fi puiul cu sos de portocale cu orez - este gustos, iar sosul cu o nebunie de arome - scorțișoară, turmeric, ghimbir - îi dă o savoare exotică aparte. Vedeți mai jos rețetele:
Miel în cupolă
O pulpă de miel sau spată (lamb knuckle)
4 cepe roșii
500 g morcovi
1 kg cartofi
Mix de plante mediteraneene - cimbru, rozmarin
Mix de condimente după gust (boia, tumeric,ardei iute/chili, chimen, fenicul)
Piper mozaic
Opțional - puțin vin rose
Se asezonează bine mielul cu mix-ul mediteraneean, apoi se așază în vas, fără a adăuga niciun fel de grăsime. Se pun lângă miel legumele curățate, spălate și tăiate în bucăți mari, se acoperă și se lasă 5 minute la temperatură medie. Apoi se reduce sursa la temperatura minimă pentru ca totul să se pregătească încet, în suc propriu 75 min. Din când în când se agită vasul. După 75 min, se ridică vasul de pe sursa de caldură și se lasă acoperit încă 15 min. În ultimele 15 minute de pregătire, se poate turna ușor și puțin vin rose (nu este neapărat necesar deoarece în vasele Zepter totul se poate găti fără adaos de lichide, în suc propriu). Se servește cu ceapă verde și ridichi.
Friptură cu sos de portocale și orez basmati
Piept de pui dezosat
3 portocale
1 lingură de muștar
2 linguri de miere
1 ardei mic chili
mix condimente: scorțișoară, turmeric, ghimbir, usturoi praf
orez basmati
Pieptul de pui se masează cu mixul de condimente, apoi se așază în vasul de frigere rece, iar sursa de căldură se potrivește la mediu timp de 5 minute. În acest timp, se va face suc de portocale cu More Juice Press. După cele 5 minute, se întoarce pieptul, se adaugă sucul, muștarul și ardeiul chili, iar sursa de căldură se dă la minim timp de 10 minute. Se adaugă mierea și se oprește sursa, după care se mai lasă 15 minute.
Orezul basmati. Se pune o masură de orez cu două măsuri de apă la fiert pe sursa de căldura medie. Cand acul indicator este la jumătatea zonei verzi, se oprește sursa și se lasă 15 minute cu capacul pus.
Nu pot să închei fără să vă dau un pont de vopsit ouăle, pe care nu îl știam - cu hârtie creponată (au ieșit fix ca în poza din deschiderea articolului).
Ouă
Apă
Oțet
Hârtie creponată
Apa și oțetul se toarnă într-un vas Zepter. Deasupra vasului se așază un alt vas perforat în care se pun ouă albe degresate. Se pune capacul și se lasă să se fiarbă în aburi 10 minute. Hârtia creponată de taie în pătrate de 15x15 cm și se umezește ușor. Fiecare ou se împăturește complet în hârtie și rămâne timp de aproximativ 3 minute, până se usucă hârtia. Se desfac și se ung cu ulei.
Până pe 23 aprilie, Zepetr promovează și o ofertă specială pentru partcipanții la workshop: la achiziționarea oricărui produs Zepter, un alt produs de aceeași valoare are reducere de 50%.
1.